Македонска Православна Црква Париз

Македонска Православна Црковна Општина - „Свети Кирил и Методиј„

Fonctionnement normal

18/09/2021

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Сè што ќе изгубиш поради името Божјо - ќе го сочуваш; сè што ќе зачуваш за себеси ќе го изгубиш. Сè што ќе дадеш во името Божјо ќе го добиеш со добивка; сè што ќе дадеш поради сопствена слава и гордост исто како да си го фрлил во вода. Сè што примаш од луѓето како од Бога ќе ти донесе радост, сè што примаш од луѓето како од луѓе ќе ти донесе грижа.

Св. Николај Охридски
Мисли за доброто и злото

☦ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ☦

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Сè што ќе изгубиш поради името Божјо - ќе го сочуваш; сè што ќе зачуваш за себеси ќе го изгубиш. Сè што ќе дадеш во името Божјо ќе го добиеш со добивка; сè што ќе дадеш поради сопствена слава и гордост исто како да си го фрлил во вода. Сè што примаш од луѓето како од Бога ќе ти донесе радост, сè што примаш од луѓето како од луѓе ќе ти донесе грижа.

Св. Николај Охридски
Мисли за доброто и злото

☦ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ☦

16/09/2021

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Зошто станавме слуги на луѓето?

Затоа што претходно станавме слуги на стомакот, парите, славата, ја продадовме слободата што ни ја даде Христос; и иако во домот на Отецот има многу станови, сепак слугата не може таму да живее.

Св. Јован Златоуст

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Зошто станавме слуги на луѓето?

Затоа што претходно станавме слуги на стомакот, парите, славата, ја продадовме слободата што ни ја даде Христос; и иако во домот на Отецот има многу станови, сепак слугата не може таму да живее.

Св. Јован Златоуст

11/09/2021

.
➡️ У Т Р Е ⬅️

... 12 септември ... НЕДЕЛА ...
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

При посетата на храмот,
задолжително почитувајте ги
пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

.
➡️ У Т Р Е ⬅️

... 12 септември ... НЕДЕЛА ...
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

При посетата на храмот,
задолжително почитувајте ги
пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

11/09/2021

.
⚜ ️☦️ ⚜️

... по молитвите на светиот славен Пророк, Претеча и Крстител Јован, Господи спаси и помилуј !!!

.
⚜ ️☦️ ⚜️

... по молитвите на светиот славен Пророк, Претеча и Крстител Јован, Господи спаси и помилуј !!!

10/09/2021

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Христијани, секогаш радувајте се, бидејќи злото, смртта, гревот, ѓаволот и адот се победени од страна на Христос. А кога сето тоа е победено, има ли во светот нешто што е способно да ја уништи нашата радост? Вие сте господа на таа вечна радост сè дури не му се предадете на гревот. Радоста кипе во нашите срца од Неговата вистина, љубов, Воскресение, од Црквата и Неговите светии. Радост кипе во нашите срца од мачењата за Него, од исмејувањата поради Него и смртта заради Него, бидејќи тие мачења ги запишуваат нашите имиња на небесата. На земјата не постои вистинска радост без победата над смртта, а победата над смртта не постои без Воскресението, а Воскресението - без Христа. Воскреснатиот Богочовек Христос, Основачот на Црквата, непрестано ја излева таа радост во душите на Своите следбеници преку Светите Таинства и добродетели... Нашата вера е наполнета со таа вечна радост, бидејќи радоста на верата во Христа е единствената вистинска радост за човекот.

Преп. Јустин Поповиќ
Толкување на 1Сол. 5

☦ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ☦

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Христијани, секогаш радувајте се, бидејќи злото, смртта, гревот, ѓаволот и адот се победени од страна на Христос. А кога сето тоа е победено, има ли во светот нешто што е способно да ја уништи нашата радост? Вие сте господа на таа вечна радост сè дури не му се предадете на гревот. Радоста кипе во нашите срца од Неговата вистина, љубов, Воскресение, од Црквата и Неговите светии. Радост кипе во нашите срца од мачењата за Него, од исмејувањата поради Него и смртта заради Него, бидејќи тие мачења ги запишуваат нашите имиња на небесата. На земјата не постои вистинска радост без победата над смртта, а победата над смртта не постои без Воскресението, а Воскресението - без Христа. Воскреснатиот Богочовек Христос, Основачот на Црквата, непрестано ја излева таа радост во душите на Своите следбеници преку Светите Таинства и добродетели... Нашата вера е наполнета со таа вечна радост, бидејќи радоста на верата во Христа е единствената вистинска радост за човекот.

Преп. Јустин Поповиќ
Толкување на 1Сол. 5

☦ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ☦

Photos from Македонска Православна Црква Париз's post 08/09/2021

.


... 11 септември ... САБОТА ...
✝️
Отсекување на главата на
Свети Јован Претеча
(пост на масло)
⚜ УТРЕНА БОГОСЛУЖБА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

... 12 септември ... НЕДЕЛА ...
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

При посетата на храмот,
задолжително почитувајте ги
пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

07/09/2021

Отвори ни ја вратата на милосрдието, Благословена Богородице ние кои се надеваме на тебе, та да не погинеме но да се избавиме преку тебе од беди зашто ти си спасение на Христијанскиот род.

Искрена благодарност за преубавиот подарок од фамилија Јовановски Bile Chloe од Стразбург !!!

Господ да ве благослови !!!

Отвори ни ја вратата на милосрдието, Благословена Богородице ние кои се надеваме на тебе, та да не погинеме но да се избавиме преку тебе од беди зашто ти си спасение на Христијанскиот род.

Искрена благодарност за преубавиот подарок од фамилија Јовановски Bile Chloe од Стразбург !!!

Господ да ве благослови !!!

07/09/2021

.

⚜️ И З В Е С Т У В А Њ Е ⚜️

• МОЛЕБЕН за УЧЕНИЦИТЕ •

Почитувани верници и родители,
баби и дедовци !!!
Драги ученици и студенти !!!

Традиционално и оваа година, во нашата Црква, на ден 19 СЕПТЕМВРИ - НЕДЕЛА, по завршувањето на СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА, ќе се одржи заедничка молитва

• МОЛЕБЕН •

за успешен и благословен почеток
на новата учебна година.

* сите сте поканети и добредојдени

со почит и љубов во Христа
о. Даниел Стојчевски

✝️ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ✝️

.

⚜️ И З В Е С Т У В А Њ Е ⚜️

• МОЛЕБЕН за УЧЕНИЦИТЕ •

Почитувани верници и родители,
баби и дедовци !!!
Драги ученици и студенти !!!

Традиционално и оваа година, во нашата Црква, на ден 19 СЕПТЕМВРИ - НЕДЕЛА, по завршувањето на СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА, ќе се одржи заедничка молитва

• МОЛЕБЕН •

за успешен и благословен почеток
на новата учебна година.

* сите сте поканети и добредојдени

со почит и љубов во Христа
о. Даниел Стојчевски

✝️ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ✝️

02/09/2021

.

Драги ученици и студенти
Почитувани професори и наставници

Нека е благословен
почетокот на новата учебна година

BONNE RENTRÉE à TOUS !!!

со почит
о. Даниел Стојчевски

.

Драги ученици и студенти
Почитувани професори и наставници

Нека е благословен
почетокот на новата учебна година

BONNE RENTRÉE à TOUS !!!

со почит
о. Даниел Стојчевски

01/09/2021

.

за оние што пловат, патуваат,
боледуваат и страдаат
за наше здравје и спасение
на Господа да се помолиме

... 05 септември ... НЕДЕЛА ...
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

При посетата на храмот, задолжително почитувајте ги пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

.

за оние што пловат, патуваат,
боледуваат и страдаат
за наше здравје и спасение
на Господа да се помолиме

... 05 септември ... НЕДЕЛА ...
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

При посетата на храмот, задолжително почитувајте ги пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

01/09/2021

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Нема друг Христос или друга вистина... Како што волната може да се обои, но останува волна, така и вистината се изразува со зборовите на различни родови и генерации, но во суштината своја, останува иста, зашто по својата природа таа е една. Вистината сама по себе е неразделна, а се разделува само во устата на дрските мудрувачи.

Преп. Ефрем Сирин

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Нема друг Христос или друга вистина... Како што волната може да се обои, но останува волна, така и вистината се изразува со зборовите на различни родови и генерации, но во суштината своја, останува иста, зашто по својата природа таа е една. Вистината сама по себе е неразделна, а се разделува само во устата на дрските мудрувачи.

Преп. Ефрем Сирин

31/08/2021

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

,,Бог не допушта ништо
ако од тоа не излезе нешто добро.’’

Старец Пајсиј Светогорец

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

,,Бог не допушта ништо
ако од тоа не излезе нешто добро.’’

Старец Пајсиј Светогорец

27/08/2021
26/08/2021

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Ковчегот нема џебови.
Она што си го собрал во душата
со тоа ќе си отидеш !!!

.
⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Ковчегот нема џебови.
Она што си го собрал во душата
со тоа ќе си отидеш !!!

25/08/2021

.


Саботно и Неделно
молитвено обраќање кон
МАЈКАТА БОЖЈА и Преп. ЈОАКИМ

... 28 август ... САБОТА ...
☦ УСПЕНИЕ на ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА ☦
ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

... 29 август ... НЕДЕЛА ...
☦ Преподобен Јоаким Осоговски ☦
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

* сите кои имаат КОЛАЧИ и ПАНАГИИ за празникот можат да ги донесат в Црква за осветување

При посетата на храмот, задолжително почитувајте ги пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

.


Саботно и Неделно
молитвено обраќање кон
МАЈКАТА БОЖЈА и Преп. ЈОАКИМ

... 28 август ... САБОТА ...
☦ УСПЕНИЕ на ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА ☦
ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

... 29 август ... НЕДЕЛА ...
☦ Преподобен Јоаким Осоговски ☦
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

* сите кои имаат КОЛАЧИ и ПАНАГИИ за празникот можат да ги донесат в Црква за осветување

При посетата на храмот, задолжително почитувајте ги пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

24/08/2021

.

⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Црквата Христова е една, света, вселенска и апостолска. Таа е духовно тело чија глава е Исус Христос, со единиот Свет Дух Кој пребива во неа. Помесните одделни Цркви се членови на Вселенската Црква, и тие - како гранки на едно дрво - се хранат од ист корен и исти течности. Таа се нарекува света затоа што е осветена од светото Слово, со делата, жртвата и страдањата на нејзиниот Основател Исус Христос, на коишто Он пошол за да ги спаси луѓето и да ги приведе кон светоста. Црквата се нарекува Вселенска затоа што не е ограничена ни со место, ни со време, ни со народ, ни со јазик. Таа се обраќа кон цело човештво. Православната Црква е наречена апостолска затоа што духот, учењето и трудовите на апостолите Христови се во полнота зачувани во неа.

Св. Николај Охридски
Катехизис

☦ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ☦

.

⚜ ПОУКА на ДЕНОТ ⚜

Црквата Христова е една, света, вселенска и апостолска. Таа е духовно тело чија глава е Исус Христос, со единиот Свет Дух Кој пребива во неа. Помесните одделни Цркви се членови на Вселенската Црква, и тие - како гранки на едно дрво - се хранат од ист корен и исти течности. Таа се нарекува света затоа што е осветена од светото Слово, со делата, жртвата и страдањата на нејзиниот Основател Исус Христос, на коишто Он пошол за да ги спаси луѓето и да ги приведе кон светоста. Црквата се нарекува Вселенска затоа што не е ограничена ни со место, ни со време, ни со народ, ни со јазик. Таа се обраќа кон цело човештво. Православната Црква е наречена апостолска затоа што духот, учењето и трудовите на апостолите Христови се во полнота зачувани во неа.

Св. Николај Охридски
Катехизис

☦ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ☦

23/08/2021

.

... 28 август ... САБОТА ...
☦ УСПЕНИЕ на ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА ☦
ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

... 29 август ... НЕДЕЛА ...
☦ Преподобен Јоаким Осоговски ☦
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

* сите кои имаат КОЛАЧИ и ПАНАГИИ за празникот можат да ги донесат в Црква за осветување

При посетата на храмот, задолжително почитувајте ги пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

.

... 28 август ... САБОТА ...
☦ УСПЕНИЕ на ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА ☦
ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

... 29 август ... НЕДЕЛА ...
☦ Преподобен Јоаким Осоговски ☦
⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰ 10.30 ⏰

* сите кои имаат КОЛАЧИ и ПАНАГИИ за празникот можат да ги донесат в Црква за осветување

При посетата на храмот, задолжително почитувајте ги пропишаните санитарни протоколи.

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕

18/08/2021

.

... 22 август ...
➡️ НЕДЕЛА ⬅️

⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰10.30⏰

При посетата при храмот
задолжително да ги почитувате
пропишаните санитарни протоколи .

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕.

.

... 22 август ...
➡️ НЕДЕЛА ⬅️

⚜ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ⚜
⏰10.30⏰

При посетата при храмот
задолжително да ги почитувате
пропишаните санитарни протоколи .

со почит и љубов
о. Даниел Стојчевски

➕ ХРИСТОС ПОМЕЃУ НАС ➕.

Vidéos (voir toutes)

.     ... 02 февруари ... НЕДЕЛА ...        ⚜ Св. ЛИТУРГИЈА ⚜       ... почеток 10.30 часот ...   ...
.Торжествено и во духот на христијанската меѓусебна љубов да ги пречекаме и прославиме претстојните празници, онака как...
.          》 ИЗВЕСТУВАЊЕ 《Почитувани верници, драги браќа и сестри !Во пресрет ни доаѓа еден голем Христијански...
Проектот за ПРОМЕНА на ПЛАФОНОТ во нашата Црква е во финална фаза, т.е остана за промена само олтарниот дел. Секоја ЧЕСТ...
✝️ Св. Димитрија ✝️...„ВО ЧЕСТ НА СВЕТИ ВЕЛИКОМАЧЕНИК ДИМИТРИЈ НА ОВА МЕСТО УШТЕ ВО 16 ВЕК ПО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО БИЛ ПОД...
Сé e спремно за утрешната 💒 ХРАМОВА СЛАВА 💒... повелете СИТЕ сте ПОКАНЕТИ и ДОБРЕДОЈДЕНИ ... ☦️ ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ☦️
☦️☦️☦️... 18 ноември ... НЕДЕЛА ...+ СВЕТА ЛИТУРГИЈА ... ... почеток 10.30 часот ...... кој е за молитва и поука нека по...
🔹🔹🔹☦️🔹🔹🔹- П О К А Н А -... 27 мај ... НЕДЕЛА ...... Педесетница - Духовден -... Св. Литургија ...... почеток 10.30 часот...
ХРАМОВА СЛАВА 2018 г.
... ова е тоа ...ова ги стоплува срцата ... ... ДЕЧИЊА ЗЛАТНИ, нека Бог ви подари секакво добро и преуспевање во животот...
БОЖИК во ПАРИЗ ... ХРИСТОС се РОДИ - НАВИСТИНА се РОДИ ...

Emplacement

Téléphone

Adresse


58 Bis Rue Jules Auffret
Pantin
93500
Autres lieux de culte à Pantin (voir toutes)
Institut Biblique de France Institut Biblique de France
32 Rue Delizy
Pantin, 93500

/

Ayyappan France Ayyappan France
Pantin, 93000

Le Temple de Swami AYYAPPAN a été fondé par Mr. K.MUTHUKUMARASAMY et a été inauguré le 13 Novembre 2000. Le Temple se trouvait alors à La Plaine Saint-

MCP Eglise MCP Eglise
45 Rue Delizy
Pantin, 93500

EPUFrance Paris-Pantin L'église de Jesús-Christ en France www.mcpeglise.com

Centre Chrétien Hosanna Centre Chrétien Hosanna
24 Rue Du Pré-Saint-Gervais
Pantin, 93500

Le Centre Chrétien Hosanna est une église dynamique en pleine croissance. Culte dimanche 13h au 24 Rue du Pré-Saint-Gervais 93500 Pantin, métro Hoche.

Eglise Centre Parole de Vie Eglise Centre Parole de Vie
55 Rue Cartier Bresson
Pantin, 93500

Nos activités

La Parole En Action - La PAC mission évangélique La Parole En Action - La PAC mission évangélique
8 Chemin Des Vignes
Pantin, 93500

La Parole En Action œuvre pour la promotion de l'évangile de JÉSUS qui sauve délivre guérit bénit avec la démonstration de la puissance du ST ESPRIT

CPVMI (Centre Parole de Vie Mission Internationale) CPVMI (Centre Parole de Vie Mission Internationale)
55 Rue Cartier Bresson
Pantin, 93500

La Grande Mosquée de Pantin La Grande Mosquée de Pantin
48 Rue Racine
Pantin, 93500

La Grande Mosquée de Pantin

Mobilier Synagogue Mobilier Synagogue
126 Av Du Général Leclerc
Pantin, 93500

Location ou vente Mobilier reception MEUBLES DECO...INTERIEUR ET EVENEMENTIEL...

New Anointing Revival Ministry (world wide) New Anointing Revival Ministry (world wide)
45, Rue Delizy, Lot 225, 2ème Stage
Pantin, 93500

Eglise La lumière des Nations Eglise La lumière des Nations
45 RUE DELIZY
Pantin, 93500

Assemblée Chrétienne ouverte à tous les peuples du monde pour la gloire de Dieu, au 45 RUE DELIZY 93500 PANTIN à paris( FRANCE) une fois passée les barriéres prendre l'ascenseur au 1er étage QDVB

Ministère Évangélique Vie Abondante Ministère Évangélique Vie Abondante
32 Rue Délizy 93500 Pantin
Pantin, 93500

Jesus dit : "...je suis venu afin que les brebis aient la vie, et qu'elles soient dans l'abondance." Jean 10.10b