St. Nicholas Monastery Free Serbian Orthodox Church

St. Nicholas Monastery Free Serbian Orthodox Church

Comments

WHAT IS HOLINESS IN SIMPLE EXPLANATION. Holiness is the nature and character of God manifested to us through the Holy Spirit. The Holy Spirit is the Spirit of Holiness. Holiness, or Sanctification is the process of God's grace sanctifying (making holy) a person who was justified and regenerated (1 Cor. 6:11; Titus 3:5). Holiness or Sanctification is God's perfect will for all Christians (Rom.12:1-2; 1Thes.4:1-7). God ordained His people to bear fruit, and this includes maturity through sanctification. Holiness is BOTH consecration to God and separation from the world and all sins,it is always a command by God to man (Titus 2:11-12; 1 Peter 1:15-16; Matthew 5:48; 2Cor.5:17). Without Holiness, no man shall see the Lord (Mat.5:8; Heb.12:14; Rev. 22:10-12). God requires Holiness better than spiritual gifts, and is actually the basis of God's moving in the life of a person or church (Joshua 3:5; Matthew 7:21-23). Holiness is both partaking of God's divine nature through the Holy Ghost (2 Peter 1:4), and the actual decision of man to submit to God's control (Rom.12:1). Therefore, a Christian is expected to leave sin and worldliness in pursuit of God's holiness. Separation from sin, wickedness, and worldliness is both a principle of Holiness and a command to obey (2 Cor.6:14-18; James 4:4; 1 John 2:15-16). If a Christian is truly living in the principles of the Bible concerning Holiness, then he will practically obey the standards of God's Word that pertains to holy, righteous, and godly living which includes moral standards, standards of godly clothing and adornment, and prohibition of worldly lifestyles and fashion. Holiness affects all areas and aspects of our lives, including our thoughts, words, actions, dress, lifestyles, relationships, and our outlook in life. In short, Holiness is both inward transformation toward Christ-like character and outward transformation that is different from the ways of the world and unbelievers. That's Holiness.
I have included your monastery in my 100 Churches Project which I have painted, currently on display at the Petrie Terrace Gallery until 2 Dec. Your monastery is number 94 on the photo. You may like to come and see the project.
Нека вас Господ благи увек чува и благослови, а Пресвета Мајка Божја, заштити од сваког зла Чесним Својим Омофором !
we would like to welcome you to e-amfia.gr. No 1 online store of priest's clothes with Greek origin and Orthodox roots.
Serbian lessons on Skype, contact me for more information!

Слободна Српска Православна Црква Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Светониколајевски Манастир - Јужни Бризбен

St. Nicholas Monastery Free Serbian Orthodox Church

youtube.com

РПЦЗ Молебен о гибельном поветрии 2020

Молебное пение во время губительного поветрия и смертоносныя заразы отслужено в Архангело-Михайловском храме в Одессе перед началом Божественной Литургии в Н...

youtube.com

Светосавка академија у Светониколајевском манастиру Слободне Српске Православне Цркве у Бризбену

Традиционална Светосавка академија је и ове године одржана у Светониколајевском манастиру Слободне Српске Православне Цркве у Јужном Бризбену. Овогодишња ака...

youtube.com

Светосавка академија у Светониколајевском манастиру Слободне Српске Православне Цркве у Бризбену

Традиционална Светосавка академија је и ове године одржана у Светониколајевском манастиру Слободне Српске Православне Цркве у Јужном Бризбену. Овогодишња ака...

youtube.com

Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа г.г. Христифора

ХРИСТИФОР ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ, ЕПИСКОП АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКИ ПРЕДСЕДНИК СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА И ПРЕДСТОЈАТЕЉ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СВОМ ...

youtube.com

Манастирска Слава

Његово Преосвештенство Епископ Аустралијско-новозеландски г.г. Христифор, Предстојатељ Слободне Српске Православне Цркве и председник Светог Архијерејског Си...

youtube.com

Ми смо деца неба

Дечји хор "Света Ираида" при Светониколајевском манастиру у Јужном Бризбену у Аустралији

youtube.com

Хајте децо Христос зове

Дечји хор "Света Ираида" при Светониколајевском манастиру у Јужном Бризбену у Аустралији Соло: Фиа Бијелић

youtube.com

Божићни Пост

Порука Његовог Преосвештенства Епископа Аустралијско-новозеландског г.г. Христифора, својој духовној деци у почетку божићног поста, године Господње од рођења у плоти, а нашег ради спасења, Господа Бога и Спаса нашега Исуса христа 2019.

Драга децо духовна,
У почетку овогодишњег божићног поста, да се прво подсетимо установљење и огромне важности самог поста.
Божићни пост је установљен у првим вековима хришћанства. Многи свети оци цркве Православне из тог периода, говоре о Божићном посту, блажени Августин, св. Амвросије Медиолански, св. Лав велики. Дефинитивно трајање Божићног поста је установљено на сабору у Константинопољу у време Архиепископа Константини-пољског Луке и Византијског цара Мануила, 1166. године. Тада је одређено да сви Православни посте 40 дана пре празника Рођења Христовог.
Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог Рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег Који се јавио свету и да би Му поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо Његово учење.
Сам Господ наш Исус Христос је установио хришћански подвиг поста. Господ је, пре почетка искупљења рода људскога строго постио. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут спасења, него постом и молитвом.
Ми постом уздижемо душу изнад тела. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ је то првенствено одрицање од злочестивих мисли, жеља и дела. Телесни пост је свакако неопходно помоћно средство у борби против страсти, нарочито против гордости која се сматра кореном сваког даљег зла. Стваран пост је првенствено уздржавање од сваке похоте. Без духовног поста, кажу оци, сам телесни пост Бог не прихвата. Пост има у првом реду духовни смисао и он је органски повезан са целокупним духовним животом. Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човека спасење лежи једино у Богу, у његовој милости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, свети оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања онога што је корисно и онога што је штетно - тамо где је истина и тамо где је лаж.
Св. Лав Велики пише: "Само поштовање уздржања је одређено у четири временска периода, како бисмо у току године спознали да нам је непрестано неопходно очишћење и да при расејаности живота увек треба да се трудимо да постом и милостињом чистимо грех, који се умножава због телесних слабости и нечистоте жеља".
Према речима Лава Великог, Божићни пост је жртва Богу за сакупљене плодове. "Као што је нама Господ подарио овоземаљске плодове, - пише светитељ - тако и ми у време тог поста треба да будемо дарежљиви према сиромашнима".
Према речима Симеона Солунског: "пост Божићне Четрдесетнице изображава пост Мојсија, који је постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи добио на каменим таблицама Божије заповести. А ми, постећи четрдесет дана, созерцавамо и примамо живу Реч од Дјеве, не нацртану на камену, већ оваплоћену и рођену и присаједињујемо се Његовој Божанској плоти".
Свети Фотије патријарх Цариградски каже:
"Пост благопријатан Богу је онај који подразумева поред уздржања од хране и удаљење од сваког греха, мржње, зависти, оговарања, неумесних шала, празнословља и других зала. Оној који пости само телесно не трудећи се у врлини личи на човека који је саградио лепу кућу, али у њој живи са змијама и скорпијама."
У данашње време, пост нам је потребнији него икад. Данас када се живи пребрзо и када је живот састављен из стреса и бура овога живота, умирење тела и уздизање душе, треба свима да нам буде циљ.
Постом се трудимо да изађемо чисти пред Господа, у Светој Тајни Исповести се кајемо за своје грехове и своје слабости, јер нисмо нашли довољно снаге да се одупремо искушењима. Да бисмо нашли мир у души, морамо имати и мир око себе. Морамо опростити свима, како то и Господ каже у молитви:“Опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим.“ Ако само не опростимо, не можемо очекивати да нама буде опроштено. Такође, морамо трежити опроштај од свих које смо повредили. Тек тада ће наш пост бити потпун.
Да нас Господ укрепи у посту и да нам снаге да сва искушења
издржимо и заблагодаримо Му у дан Његовог Рођења!
Нека вам овај божићни пост, децо духовна, буде лак и на спасење душе, да бисмо што достојније дочекали празник Рођења Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, коме славу узносимо, са Беспочетним Његовим Оцем и Пресветим, Благим и Животворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

Овим Божићним постом се припремамо да дочекамо радосно рођење Христово, да се у току телесног поста сетимо и оног много важнијег, духовног. Да из своје душе ...

youtube.com

Св. Архијерејска Литургија у Светониколајевском Манастиру у Јужном Бризбену у недељу 1.децембра2019

Обавештавамо сву браћу србе, сестре српкиње и све људе добре воље, да ће у недељу, 01. децембра 2019. године, у Саборном Храму Светониколајевског манастира у...

youtube.com

SSPC - Djurdjic 16. Nov 2019

SSPC - Djurdjic 16. Nov 2019

youtube.com

Распоред богослужења у току месеца новембра 2019. године

Јавља се благочестију вашем распоред богослужења у саборном храму светониколајевског манастира Слободне Српске Православне Цркве у Јужном Бризбену у току мес...

youtube.com

Распоред Богослужења у Саборном храму Светониколајевског манастира у Јужном Бризбену

У Саборном храму Светониколајевског манастира у Јужном Бризбену свакодневно се служи пуни круг дневних Богослужења. Јутрење се служи у 6 часова ујутро, а веч...

youtube.com

Тропар Јасеновачким Новомученицима

youtube.com

Молебан Јасеновачким Новомученицима у Светониколајевском Манастиру у Јужном Бризбену

youtube.com

Слово за празника Успение Богородично, 2019 г.

Произнесено от Негово Преосвещенство Метонския епископ Амвросий в катедралния храм „Успение Богородично“ на 28 август (15 август ст. ст.) 2019 г.

Free Serbian Orthodox Church Diocese for Australia and New Zealand

FSOC Saint George, Canberra

У среду, 28. августа 2019. године, на празник Успења Пресвете Богородице, у храму Св. Великомученика Георгија Победоносца, служена је Света Божанствена Литургија. Свету Литургију је служио Високопречасни Протојереј-ставрофор Звонимир Јовић, парох водоншки. Присутни верници су приступили Светим Тајнама Исповести и Причешћа.

Prolog of Ohrid
By Bishop NIKOLAI VELIMIROVCH
19th of August / 6th of August

THE TRANSFIGURATION OF OUR LORD GOD AND SAVIOR JESUS CHRIST

In the third year of His preaching, the Lord Jesus often spoke to His disciples of His approaching
passion but at the same time of His glory following His suffering on the Cross. So that His impending
passion would not totally weaken His disciples and that no one would fall away from Him, He, the Allwise,
wanted to partially show them His divine glory before His passion. For that reason, He took Peter,
James and John with Him and, with them, went out at night to Mt. Tabor and there was transfigured
before them: "And His face shone as the sun and His garments became white as snow" (St. Matthew
17:2). There appeared along side Him, Moses and Elijah, the great Old Testament prophets. And,
seeing this, His disciples were amazed. Peter said: "Lord, it is good for us to be here: if You will, let us
make here three tabernacles; one for You, one for Moses and one for Elijah" (St. Matthew 17:4). While
Peter still spoke, Moses and Elijah departed and a bright cloud overshadowed the Lord and His
disciples and there came a voice from the cloud saying: "This is my beloved Son in whom I am well
pleased; hear Him" (St. Matthew 17:5). Hearing the voice, the disciples fell to the ground on their faces
as though dead and remained that way, lying in fear, until the Lord came near to them and said: "Arise
and be not afraid" (St. Matthew 17:7). Why did the Lord take only three disciples on Tabor and not all?
Because Judas was not worthy to behold the divine glory of the Teacher, Whom he will betray and the
Lord did not want to leave him [Judas] alone at the foot of the mountain so that the betrayer would not,
by that, justify his betrayal. Why was our Lord transfigured on a mountain and not in a valley? So as to
teach us two virtues: love of labor and godly-thoughts. For, climbing to the heights required labor and
height represents the heights of our thoughts, i.e., godly-thoughts. Why was our Lord transfigured at
night? Because, the night rather than the day is more suitable for prayer and godly-thoughts and
because the night, by its darkness, conceals all the beauty of the earth and reveals the beauty of the
starry heavens. Why did Moses and Elijah appear? In order to destroy the error of the Jews, as though
Christ is one of the prophets; Elijah or Jeremiah or some other that is why He appears as a King above
the prophets and that is why Moses and Elijah appear as His servants. Until then, our Lord manifested
His divine power many times to the disciples but, on Mt. Tabor, He manifested His divine nature. This
vision of His Divinity and the hearing of the heavenly witness about Him as the Son of God, should
serve the disciples in the days of the Lord's passion, in strengthening of an unwavering faith in Him and
His final victory.

Prolog of Ohrid
By Bishop NIKOLAI VELIMIROVCH
6th of August / 24th of July

Christina was born in the city of Tyre the daughter of Urban, the imperial deputy, an idol worshipper.
The reason her parents gave her the name of Christina is unknown but it concealed the mystery of her
future following of Christ. Until age eleven, she knew nothing of Christ. When she reached the age of
eleven her father, in order to conceal her from the world because of her extraordinary beauty until she
fully matured, designated the highest floor of a tall tower for her to live. All the comforts of life were
afforded her; slaves were given to serve her, gold and silver idols were placed in her quarters so that
she may offer daily sacrifices to them. However, in this idolatrous environment, it was difficult for the
soul of young Christina. Looking out through the window each day at the sun and all the beauty of the
world then, again at night, at the miraculous cluster of shining stars, Christina, through her own natural
understanding came to the firm belief in the One Living God. The merciful God, seeing her longing for
the truth, sent His angel who traced the sign of the cross upon Christina and called her the bride of
Christ and completely instructed her in godly understanding. Christina then smashed all the idols in her
quarters and provoked wild fury in her father. Her father brought her to trial and handed her over to be
tortured and, after that, threw her into the dungeon with the intention to behead her the next day. That
night Urban, completely healthy, parted from his soul and went to the grave before his daughter. After
that two imperial deputies, Dion and Julian, continued to torture this holy virgin. Christina's courageous
endurance and her miracles, which she worked by the power of God, converted many pagans of Tyre to
Christianity. During the torturing of Christina, Dion suddenly fell dead in the midst of the people. Dion's
successor, Julian, severed the breasts and tongue of Christina. The martyr took her tongue and threw it
into Julian's face and he was instantly blinded. Finally her suffering for Christ ended by death beneath
the sharp sword and her life continues in the immortal kingdom of the angels. Christina honorably
suffered in the third century.

St. Nicholas Monastery Free Serbian Orthodox Church

Photos from St. Nicholas Monastery Free Serbian Orthodox Church's post

Prolog of Ohrid
By Bishop NIKOLAI VELIMIROVCH
5th of August / 23rd of July

THE HOLY PRIESTLY-MARTYR APOLLINARIUS
Apollinarius was a disciple of the Apostle Peter and was born in the city of Antioch. St. Peter took
Apollinarius with him from Antioch to Rome and, in Rome, consecrated him as the bishop of Ravenna.
Arriving in Ravenna, Apollinarius entered the home of the soldier Ireneaus, whose son he healed of
blindness and through that converted his entire household to the Faith of Christ. He also cured the wife
of the military commander of Ravenna of a terrible malady and baptized his entire household. At the
wish of the military commander, Apollinarius remained in his home. There they constructed a small
domestic chapel. Apollinarius remained there for twelve years preaching the Good News and baptizing
unbelievers. On many occasions he was cruelly tortured by the pagan elders but the all-powerful right
hand of the Lord sustained and saved him. Finally, he was sentenced to exile in Illyria in the Balkans.
The boat upon which Apollinarius traveled was shipwrecked in a storm and sunk and of all the
passengers aboard only St. Apollinarius, along with two soldiers and three of his clerics, was saved.
Being miraculously saved, the soldiers believed in the power of Apollinarius' God and were baptized.
Apollinarius then went to preach the Holy Gospel throughout all the Balkans descending as far as the
Danube river. After this, he set out for Thrace where, under great pressure, he also spread the Gospel
of the Lord. After three years of labor in the Balkans he was again banished to Italy. He arrived in
Ravenna where all the faithful exceedingly rejoiced at his return. Hearing about this, the pagan elder
wrote to Emperor Vespasian about Apollinarius as being a magician and asked him whether they
should give him over to death as an enemy of their gods. The emperor replied that they should not kill
him but only ask him to offer sacrifice to the gods or to banish him from the city for, says the emperor:
"It is not dignified to seek revenge against anyone for the gods, for they themselves can avenge against
their own enemies if they are angered". In spite of this order from the emperor the pagans attacked
Apollinarius and pierced him with knives. This servant of God died of severe wounds and was received into the Kingdom of God. The relics of St. Apollinarius repose in the church dedicated to him in Ravenna, Italy.

Prolog of Ohrid
By Bishop NIKOLAI VELIMIROVCH

31st of July / 18th of July

THE HOLY MARTYR EMILIAN

During the reign of Julian the Apostate, in the Thracian town of Dorostolon, lived a young man, Emilian,
a servant of the mayor of the town. When the apostate emperor began to destroy Christianity
throughout the realm of the Roman Empire by fire and sword and, when the emperor's representative
came to Dorostolon to kill the Christians, he did not find a single one. Rejoicing at this, he sponsored a
great banquet for the citizens of Dorostolon and ordered sacrifices to be offered to the idols and
rejoicing ensued throughout the entire town, day and night. That night, St. Emilian entered the pagan
temples, markets and the streets of the town and smashed all of the idols with a sledgehammer. The
next day there was terror in the city. Everyone sought the destroyer of their gods. A peasant was
passing by the temple that morning and was seized. Emilian, seeing that an innocent man would suffer,
said to himself: "If I conceal my works, what benefit would I receive from that which I did? Before God,
will I not be found as the murderer of this innocent man?" Therefore, he appeared before the emperor's
legate and admitted all. The enraged legate asked Emilian, who had prompted you to do this? The
martyr of Christ replied: "God and my soul ordered me to destroy those lifeless pillars which you call
gods." The judge then ordered that Emilian be flogged and, after flogging and other tortures, ordered
him to be buried alive. Thus ended the earthly life of St. Emilian and he was received into the heavenly
life on July 18, 362 A.D.

Want your place of worship to be the top-listed Place Of Worship in Brisbane?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Location

Telephone

Website

Address


247 Vulture St
Brisbane, QLD
4101

Opening Hours

Monday 09:00 - 14:00
Tuesday 10:00 - 14:00
Wednesday 10:00 - 14:00
Thursday 10:00 - 14:00
Friday 10:00 - 14:00
Saturday 10:00 - 14:00
Sunday 09:00 - 15:00
Other Convents & Monasteries in Brisbane (show all)
Hram Sv. Nikole Brizben SSPC Hram Sv. Nikole Brizben SSPC
247 Vulture St.
Brisbane, 4101

Слободна Српска Православна Црква Светониколајевски манастир